OXA

Nieuwsbrief #1: Twijnstraat a/d Werf, Utrecht

OXAONTWERPERS besteedt 1x per jaar extra aandacht aan een bijzonder project, door middel van een interview met de opdrachtgever(s). . Hieronder de ervaringen van Diana de Rijk en Paul Ex, die door OXA hun prachtige grachtenwoning lieten verbouwen.

Waaruit bestond het project, wat was de opdracht?

Diana: Al ongeveer 5 jaar lang hadden wij plannen om ons huis te verbouwen en het efficiënter in te delen. Een eerste prachtig plan bleek achteraf toch veel te kostbaar, en bij een tweede poging kwamen we niet tot een goed bestek. Inmiddels begon het dak te lekken, er was echt sprake van achterstallig  onderhoud. We hadden ons er al bij neergelegd dat we ‘de hut enkel gingen opknappen’ en alle wilde plannen verdwenen naar de achtergrond. Maar voordat we hiermee aan de slag gingen wilden we toch nog een interieurarchitect raadplegen. Wie weet waren er toch nog wat goede, betaalbare ideeën om naast de opknapbeurt iets aan de inrichting/ indeling van het huis te wijzigen waardoor we efficiënter met de ruimte om zouden kunnen gaan. Ons huis is niet klein, maar zat wel ‘nogal gek’ in elkaar. We sliepen bijvoorbeeld op de 2e etage en moesten iedere ochtend 2 steile trappen af om bij de badkamer terecht te komen. En deze badkamer was in de winter ook nog eens een keer  erg koud. En om ’s nachts naar het toilet te kunnen moesten we een steile trap af, de woonkamer door, trappetje af, keuken door om achterin bij ons (enige) toilet uit te komen.

De opdracht werd uiteindelijk: zorg er voor dat wij de ruimte van ons huis beter en efficiënter kunnen benutten met daaraan gekoppeld groot onderhoud en een goede isolatie. De eerste ideeën van OXA werden uitgewerkt tot schetsen en doordat de samenwerking zeer goed beviel is de opdracht vrij snel uitgebreid naar de uitwerking van schetsen tot (ver)bouwtekeningen, bestek, het vinden en selecteren van een aannemer en meubelmaker tot en met de directievoering over het project.

De verbouwing heeft op de 2e etage (slaapkamerniveau) geleid tot een badkamer met toilet  waar we heel erg blij mee zijn. Hiervoor is op de 2e etage aan de achterzijde van het huis een stuk van ongeveer een meter aangebouwd. Het dak is compleet vervangen en geïsoleerd. Onder de gipsplaten tegen het schuine dak in de slaapkamer kwam prachtig oud houtwerk vandaan en op OXA’s advies hebben we dat in het zicht gelaten en laten schilderen. De dakkapel is vervangen en verkleind en is nu prachtig in verhouding tot het huis.  Aan de zijkanten van de dakkapel is glas geplaatst en we kunnen nu vanaf onze slaapkamer zelfs de Dom van Utrecht zien!

We hebben nu ook eindelijk een ‘grote mensenslaapkamer’ en kunnen voor het eerst beiden om het bed heenlopen ipv er in te moeten springen. De wasmachine en droger zijn nu ook op slaapkamerniveau en dat scheelt veel sjouwwerk met de was. Op de 1e etage waar wij wonen en eten is niet zoveel veranderd qua indeling, maar OXA heeft wel een nieuwe keuken ontworpen, die volledig op maat is gemaakt door een zeer vakkundig meubelmaker. Er is een nieuwe afscheiding gekomen tussen keuken en woonkamer (split level, dat was er al). Deze afscheiding is gemaakt van hetzelfde materiaal als de keuken en heeft tevens een opbergfunctie voor CD’s en/of DVD’s. In het ‘open raam’ tussen woonkamer en werkkamer van Paul zijn spotjes aangebracht wat een mooi effect geeft.

Paul: Op de begane grond heeft Diana nu een strakke, sfeervolle en goed geïsoleerde werkruimte. De boog, waaronder zich voorheen het bad bevond is prachtig afgewerkt met een soort ‘staldeur’ en voorziet in een fijne bergruimte. Alle kasten zijn zonder grepen afgewerkt en daardoor lijkt het een mooie strakke muur, maar als je er op klikt gaan er deurtjes open! Alle electriciteitsleidingen zijn omgelegd, een groot karwei maar het resultaat mag er zijn. Tussen de prachtig afgelakte balken (die voorheen verstopt zaten onder de gipsplaten) zitten nu spotjes op dimmers aangesloten die zorgen voor een sfeervolle belichting van de ruimte. Het is een fijne werkruimte geworden met een nieuwe pantry, zodat als we bij mooi weer buiten zitten en daar een voorraadje drank en proviand voorhanden is, we niet meer iedere keer de trap op hoeven te lopen.

Al het raamwerk is vervangen: van enkel naar dubbel glas waardoor we betere warmte- en geluidsisolatie hebben, wat ook weer leidt tot kostenbesparing.

Het hele huis is van top tot teen opnieuw in de verf gezet zowel binnen als buiten, waarbij OXA type en tinten verf heeft geadviseerd.

Waarom hebben jullie voor OXA gekozen?

Paul: We kenden beiden Lydia via vrienden van ons. Toen Diana melde dat ze een (interieur)architect wilde raadplegen kreeg zij de tip om contact met Lydia op te nemen. Lydia is eerst alleen geweest en daarna heeft ze vrij snel Peter meegenomen. Wat voor ons belangrijk was, was dat OXA zich heel erg goed inleeft in de mensen en het huis. Hoe leef je hier, wat doe je in je huis, en waar zit je dan? Wat vind je belangrijk? We kregen huiswerk op om een moodboard te maken, waaruit OXA een goed beeld kon krijgen van onze smaak. Samen hebben ze ons goede ideeën aangedragen en deze uitgewerkt in schetsen. Het contact beviel zeer goed en er was veel vertrouwen zodat we uiteindelijk hebben besloten om al het tekenwerk, het bestek, de aannemerselectie en de directievoering over de verbouwing door OXA te laten uitvoeren.

De speciale meerwaarde van OXA is voor mij het goed bijeenbrengen van de uiteenlopende ideeën van Diana en mij met betrekking tot de verbouwing. Daarmee bedoelen we de verschillende smaken en voorkeuren die wij ieder hadden en hebben.

Hoe ging het bouwproces?  

Vrijwel alles is volgens afspraak verlopen. Omdat we tijdens de verbouwing niet in ons huis konden blijven wonen, hebben we een plek dichtbij gehuurd waardoor we zelf geregeld een kijkje konden nemen. OXA had direct contact met de aannemer o.a. in de vorm van een wekelijkse bouwvergadering. Wanneer er zaken waren die voor ons belangrijk waren, dan konden we dat via OXA aangeven en OXA heeft ons tijdens de verbouwing zeer goed op de hoogte gehouden, zowel in de vorm van bouwvergaderverslagen als in het directe contact. In die periode hebben we ook geregeld samen gezeten om de door OXA aangedragen stalen van materialen (keukenblad,  keukenkasten, vloeren, verf, badkamertegels, etc, etc) door te nemen en uiteindelijk keuzes te maken. Doordat er nogal wat vocht aanwezig was op de begane grond moest daar een extra behandeling plaats vinden, waardoor we wat vertraging hebben opgelopen. Ook hierover heeft een goede communicatie plaats gevonden tussen OXA en ons.

Wat was achteraf de meerwaarde van OXA?

Allereerst heeft het ervoor gezorgd dat we eindelijk!! ons huis verbouwd hebben en dat het helemaal, maar dan ook helemaal, naar onze wens is geworden. We genieten er nog elke dag van en hadden het zonder OXA zeker samen niet gered, en al helemaal niet met zo’n prachtig eindresultaat. Het huis heeft een serene sfeer gekregen. Kleurtinten en materialen zijn prachtig op elkaar afgestemd en lopen door het hele huis heen. Waar we heel blij mee waren was ook de keuze voor aannemer en meubelmaker: zeer aimabele mensen die gedegen, mooi en net werk afleverden. En dat viel niet mee in ons 100 jaar oude schots en scheve huis. Met ons drukke werk hadden we dit samen nooit van de grond gekregen. OXA heeft ons heel veel werk en tijd uit handen genomen en heeft ervoor gezorgd dat ons huis veel beter bewoonbaar en leefbaar is. We maken nu gebruik van het hele huis, het is op alle plekken fijn om te zijn. De materialen en tinten die zij ons hebben geadviseerd zijn erg naar onze smaak. We zouden het zo weer doen!